Kiedy pracodawca ujmie wydatki na catering w podatkowych kosztach

BDO W MEDIACH  Wydatki ponoszone na posiłki dla pracowników mogą stanowić koszt podatkowy pracodawcy. Są one bowiem przejawem starań o poprawę warunków i atmosfery pracy, a w konsekwencji zwiększania wydajności pracy, co ma wpływ na uzyskiwane przychody – pisze w Rzeczpospolitej Lidia Rubińska, konsultant w Dziale Doradztwa Podatkowego BDO.

Koszty uzyskania przychodu są elementem mającym wpływ na dochód podlegający opodatkowaniu. Decydujące znaczenie dla zaliczenia określonych wydatków do kosztów uzyskania przychodów ma związek tych wydatków z prowadzoną działalnością gospodarczą.

Związek z przychodami

Coraz więcej pracodawców decyduje się na finansowanie posiłków swoim pracownikom. Niekoniecznie pracodawca musi być do tego zobowiązany, może to robić z własnej woli. Pracodawcy zamawiają więc usługi cateringowe, a pracownicy zgłaszają chęć skorzystania z takich posiłków.

Zgodnie z ogólną zasadą wynikającą z przepisów podatkowych, aby dany wydatek mógł zostać zaliczony do kosztów uzyskania przychodów, podatnik musi wykazać bezpośredni związek wydatku z prowadzoną działalnością gospodarczą oraz wpływ wydatku na wielkość osiąganych przychodów. Warto także przypomnieć, że aby określony wydatek mógł zostać zaliczony do kosztów uzyskania przychodu, musi być odpowiednio udokumentowany, np. umową, dowodem wpłaty, fakturą, rachunkiem. W ostatniej interpretacji z 13 września 2023 r. 0111-KDWB.4010.56.2023.1.AW organ skarbowy pozytywnie odniósł się do wydatków dotyczących nabywania posiłków dla pracowników i uznał, że wydatki te mogą stanowić koszt uzyskania przychodów pracodawcy. W ocenie organu skarbowego kosztami uzyskania przychodu mogą być m.in. koszty pracownicze obejmujące świadczenia wypłacane na rzecz pracowników, a do tych świadczeń należą nagrody, premie i inne wydatki ponoszone na rzecz pracowników.

Cały artykuł można przeczytać w Rzeczpospolitej z 30 października 2023 r., str. D6